Tuesday, 20 October 2020

INTERNATIONAL CHEFS DAY OCTOBER- 20 ഇന്റർ നാഷണൽ ഷെഫ് ഡേ

                                INTERNATIONAL CHEFS DAY

OCTOBER- 20

ഇന്റർ നാഷണൽ ഷെഫ് ഡേ

International Chefs Day is celebrated each year on October 20th. The day focuses on educating kids around the world about eating healthy. It’s also a day for chefs to pass on their knowledge and skills to the next generation of chefs. Chefs use their creativity and knowledge to create and prepare recipes. Additionally, chefs must deal with a multitude of food-related concerns. The International Chefs Day to celebrate their noble profession, always remembering that their duty to pass on their knowledge and culinary skills to the next generation of chefs with a sense of pride and commitment to the future.

This year’s theme is intended to encourage kids to think about the profession they’d like to have when they’re grown up, and how eating healthy foods today can help them get there. With  the chef’s input, education and help, the kids will be able to create recipes out of healthy foods, which will help turn them into the healthiest grown-ups they can be .Chefs are the “engine room” of a restaurant. Without a chef there is no restaurant. This year's theme is 'Healthy Food for the Future'. “In order to ensure a healthy planet for future generations, it is vital that we start teaching our children about the impact that production and consumption of food actually, have on the environment. Esteemed chef Dr. Bill Gallagher created International Chefs Day in 2004. Gallagher was also the president of the World Association of Chefs Societies (WorldChefs). Since 2004, World Chefs has used International Chefs Day to celebrate the nobility of this culinary profession.

വേൾഡ് ഷെഫ് ഡേ ഒക്ടോബർ  20  ന്  എല്ലാവർഷവും  ആചരിക്കുകയാണ് . ഭക്ഷണം ഒരു സംസ്കാരമാണ്.. അതിന്റെ മണം മൂക്കിനേയുംനിറം കണ്ണുകളേയുംരുചി നാവിനേയുംസ്പർശനം ത്വക്കിനെയുംപാചകം ചെയ്യുമ്പോൾ ഉണ്ടാകുന്ന ശബ്ദം കാതുകളേയുംവെച്ചു വിളമ്പുന്നവനോടുള്ള സ്നേഹം മനസ്സിനെയും രസിപ്പിക്കുന്നുപാചകം  ഒരു കലയാണ് . കലയുടെ പ്രതിനിധികൾ പരമ്പരാഗത വിഭവങ്ങൾ ഉപയോഗിച്ച് അതിഥികളെ ആനന്ദിപ്പിക്കുന്നുഒപ്പം പുതിയ അഭിരുചികളും സേവന ഓപ്ഷനുകളും നൽകുന്നുമുമ്പത്തെ പാചകക്കാർ സമൂഹത്തിന്റെ ഉന്നതർക്ക് വേണ്ടി മാത്രമേ പ്രവർത്തിച്ചിരുന്നുള്ളൂവെങ്കിൽ തൊഴിൽ വ്യാപകമായിരുന്നില്ലെങ്കിൽപതിനെട്ടാം നൂറ്റാണ്ടിന്റെ അവസാനം മുതൽ  മേഖലയിൽ കാര്യമായ മാറ്റങ്ങൾ സംഭവിക്കാൻ തുടങ്ങിഇരുപതാം നൂറ്റാണ്ടിന്റെ തുടക്കത്തിൽധാരാളം പാചക വിദഗ്ധരുണ്ടായിരുന്നു, 1928  അവർ “പാചകക്കാരുടെ അസോസിയേഷൻ” ഒന്നിപ്പിക്കാനും സൃഷ്ടിക്കാനും തീരുമാനിച്ചുഇന്ന് അന്താരാഷ്ട്ര സംഘടനയിൽ 8 ദശലക്ഷം പാചകക്കാർ ഉൾപ്പെടുന്നുപാചകക്കാർ അവരുടെ അനുഭവങ്ങൾ സംയോജിപ്പിച്ച് പുതിയ ആശയങ്ങളും പരിഹാരങ്ങളും പരസ്പരം പങ്കിടുന്നു. 2004  ലോക  ഷെഫ് സ്  ദിനം  ആരംഭിച്ചു ., വേൾഡ്  ഷെഫ്  ഡേ യോട്  അനുബന്ധിച്ച്        ദിനത്തോടാനുബന്ധിച് റിസോർട്ടുകളിൽ  വ്യത്യസ്തമായ ആഘോഷ പരിപാടികളിൽ  നടത്തുന്നു.പാചകക്കാരെചടങ്ങിൽ ആദരിക്കുകയും  ചെയ്യുന്നു .

 

പ്രൊഫ്ജോൺ കുരാക്കാർ

 

 

No comments:

Post a Comment